Wil je je tijdens het DOO verder ontwikkelen in lesgeven? Dan is ‘Activerend onderwijs’ iets voor jou! Tijdens de training staat het organiseren van groepsgebonden onderwijsactiviteiten centraal. Je leert de theorie achter lesgeven en krijgt feedback op je lesvoorbereiding en twee door jou gegeven lessen. Als je ‘Activerend onderwijs’ goed afrondt, ontvang je een vrijstelling (EVC) voor het eerste onderdeel van de Basiskwalificatie onderwijs (BKO).
In de unieke DOO 'AIOS in Sync/Lichaamsbewustzijn voor artsen' leer je de intelligentie en wijsheid van je eigen lichaam te benutten naast je cognitieve kennis. Door hoofd en lijf samen te brengen, ontwikkel je je instinct en vergroot je je bekwaamheid als arts. De DOO, geïnspireerd op de Japanse verdedigingskunst aikido, is ervaringsgericht en lichaamsgerelateerd. Je leert hoe het maken van keuzes effect heeft op de uitkomst en hoe je nieuwe vaardigheden kunt inzetten om je competenties als arts te vergroten. Deze interactieve, eendaagse workshop biedt een mix van theorie en praktijk.
In de DOO 'Ziekenhuismanagement' leer je effectief samenwerken en efficiënt middelen inzetten in de gezondheidszorg. Verdiep je inzicht in het maken van keuzes op basis van effectiviteit en efficiëntie. Ervaren professionals begeleiden je in het vervullen van je verantwoordelijkheden op alle niveaus van het zorgsysteem. Na afloop ben je in staat om de kwaliteit van jouw patiëntenzorg te optimaliseren en invloed uit te oefenen op het beleid van jouw vakgroep en het ziekenhuis.
In de DOO 'Begeleiden van coassistenten' ontwikkel je de vaardigheden om coassistenten effectief te begeleiden. Je leert communicatieve technieken zoals feedback geven en coachen, en hoe je het leerproces kunt stimuleren. Specifiek ontworpen voor AIOS die coassistenten begeleiden. Deze DOO biedt ook inzicht in het functioneren van een vakgroep, het ontwerpen van verbeterprojecten en het begrijpen van de beleidscyclus van het ziekenhuis. Na afloop ben je in staat om de kwaliteit van jouw begeleiding te optimaliseren en invloed uit te oefenen op het beleid van jouw vakgroep en het ziekenhuis.
In de DOO 'Gezondheidsrecht' duik je diep in de juridische aspecten van de medische beroepspraktijk. Als medisch specialist krijg je te maken met diverse juridische vraagstukken, van patiëntenrechten tot zorgverzekeringswetgeving. Deze DOO biedt inzicht in het patiëntenrecht, klacht- en tuchtrecht, en de zorgverzekeringswetgeving, en helpt je adequaat te handelen bij incidenten in de zorg. Voldoe aan de competentie 'maatschappelijk handelen' zoals geformuleerd door het CCMS. Naast theorie is er ruimte voor persoonlijke inbreng over onderwerpen die direct relevant zijn voor jouw beroepsuitoefening.
Bij intervisie duik je diep in de uitdagingen van je werk en opleiding in een vertrouwde, collegiale omgeving. Samen met gelijkgestemde AIOS kom je, onder professionele begeleiding, tot nieuwe inzichten en vaardigheden. Het unieke gestructureerde groepsproces zorgt ervoor dat je leert van en met elkaar. Intervisie is niet alleen een kans voor professionele ontwikkeling, maar ook voor persoonlijke groei. ontdek jouw persoonlijke thema's en werk samen aan effectievere vaardigheden voor je carrière.
Je kan je hier inschrijven.
In de DOO 'Kijk op patiëntveiligheid' verschuiven we de focus van wat er misgaat naar wat er juist goed gaat in de zorg. Ontdek hoe we kunnen leren van de overweldigende meerderheid van situaties waarin alles volgens plan verloopt. Duik in het vernieuwende 'Safety II' gedachtengoed en ontrafel met de 'FRAM'-methodiek de complexiteit van onze dagelijkse zorgpraktijk. En, omdat geen systeem perfect is, verken je ook het belang van openheid en communicatie na incidenten. Als aios sta je voorop in deze veranderende benadering van patiëntveiligheid. Ben je klaar om je perspectief te verbreden? Meld je dan aan voor deze transformerende module.
Waarneming en visuele analyse behoren tot misschien wel de belangrijkste vaardigheden van artsen. Waar kun je die beter ontwikkelen dan in het museum? Train je beeldanalyse, patroon- en emotieherkenning aan de hand van kunstwerken in het Depot van Museum Boijmans Van Beuningen. In de DOO ‘De kunst van het kijken’ ga je niet alleen kunstwerken goed bekijken, maar ook oefenen met het beschrijven van wat je ziet en het kritisch bevragen van wat je hoort. Niet alleen de observatie, maar ook de communicatievaardigheden, worden door de andere deelnemers direct getoetst.
In de DOO 'Omgaan met agressie en emotie' leer je de fijne kneepjes van het navigeren door uitdagende en emotioneel geladen situaties. Hoe blijf je standvastig wanneer emoties hoog oplopen? Je gaat hands-on aan de slag met een acteur. Hier oefen je met situaties waarin je geconfronteerd wordt met (verbaal) geweld en intense agressie. Je leert duidelijke grenzen te stellen, effectief samen te werken tijdens een incident en verschillende vormen van agressie te herkennen en te sturen. Voor iedereen die in contact staat met patiënten is deze DOO een essentiële stap in hun professionele groei.
In de DOO ‘Orgaan- en weefseldonatie’ leer je de theorie kennen achter het donatieproces en bijhorende wet- en regelgeving. Het deel waar jij als schouwend arts invloed op hebt, van herkenning tot aanmelding. Maar ook het deel daarna, van uitname tot transplantatie. In de middag gaan we aan de slag met het trainen van het donatiegesprek. Samen met een psycholoog en een acteur oefenen we hoe je omgaat met de verschillende registraties in het donorregister en de verschillende emoties die nabestaanden kunnen uiten.
Het Erasmus MC heeft de ambitie om in 2028 doelmatige, duurzame, datagedreven en persoonsgerichte zorg te leveren op de juiste plek (in de keten) in samenwerking met partners. Dit vormt de basis van de beweging naar Passende Zorg. Passende Zorg is noodzakelijk om ook in de toekomst zorg van goede kwaliteit te leveren, met aandacht voor de schaarse middelen. Elke patiënt in Nederland zou passende zorg en ondersteuning moeten krijgen, maar in de praktijk loopt dit soms anders. Hoe bied je passende zorg aan iedereen in een samenleving die steeds diverser wordt? In deze workshop staat het creëren van bewustwording om de zorg toegankelijk te houden voor elke patiënt centraal. Via deze DOO maak je kennis met twee belangrijke onderdelen van Passende Zorg, namelijk inclusieve zorg en samen beslissen.
In de DOO 'Ruimte geven aan innovatie' leer je hoe je met een frisse blik vernieuwingen kunt doorvoeren in jouw specialisatie. Door tools als 'design thinking' en 'patient journey mapping' te gebruiken, ontdek je hoe je de zorgervaring kunt verbeteren. Deze DOO gaat verder dan je eigen vakgebied en moedigt je aan om over disciplines heen te kijken. Innoveer en transformeer de zorg vanuit jouw unieke perspectief!
In de DOO 'SOLK' duik je diep in de communicatie met patiënten met onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Deze DOO leert artsen effectieve technieken uit de cognitieve gedragstherapie toe te passen. Het doel? Beter begrip en communicatie met patiënten die zich vaak niet gehoord voelen. Met een mix van theorie en praktijk, krijg je de tools in handen om deze patiëntengroep effectief te begeleiden en te ondersteunen. Verrijk je vaardigheden en maak een verschil in de zorg voor patiënten met onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten.